به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،متخصصان علوم پزشکی سالهاست که بر اثرات منفی چاقی بر سلامت مغز و عملکرد شناختی آن تاکید میکنند، اما هنوز جزئیات کاملی از تاثیرات بلندمدت چاقی بر روند پیری مغز وجود ندارد. با توجه به افزایش جهانی چاقی، مطالعات جدید به بررسی سازوکارهای مغزی مرتبط با چاقی و تاثیر آن بر سلامت شناختی پرداختهاند.
پروفسور «آنچی کیو»، استاد گروه فناوری سلامت دانشگاه پلیتکنیک هنگکنگ، در مطالعهای که اخیراً منتشر شده، به شناسایی بهتر سازوکارهای عصبی حاکم بر رابطه میان چاقی و سلامت شناختی در بزرگسالان پرداخته است. این مطالعه که در نشریه Nature Mental Health منتشر شده، از دادههای بیوبانک انگلیس شامل بیش از ۵۰۰ هزار شرکتکننده بالای ۴۰ سال استفاده کرده و به تحلیل چگونگی تاثیر چاقی در مسیرهای مختلف بر ساختار و عملکرد مغز پرداخته است.
این مطالعه، با استفاده از تحلیل طولی، پنج مسیر متفاوت چاقی را شناسایی کرده است: مسیرهای چاقی پایدار، افزایشی و کاهشی. در مسیر کاهشی چاقی، که در آن افراد وزن خود را کاهش دادهاند، آسیب کمتری به ساختار مغز و عملکرد شناختی مشاهده شد. در مقابل، مسیرهای چاقی افزایشی و پایدار به اختلالات گستردهتری در مغز منجر شدند.
پروفسور کیو در این باره گفت: "چاقی مزمن میتواند یک شاخص بالقوه برای ارزیابی روند پیری مغز باشد و کنترل طولانیمدت وزن میتواند به پیشگیری از بیماریهای تخریبکننده سلولهای عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون کمک کند."
این یافتهها بر اهمیت پایش و کنترل طولانیمدت وزن تاکید دارند. بهویژه از آنجا که چاقی میتواند با تغییرات منفی در ساختار مغز و مشکلات شناختی همراه باشد، کنترل آن به روشهای چندبعدی میتواند در پیشگیری از اختلالات شناختی موثر باشد.
پژوهشها نشان میدهند که کاهش شدت و مدت زمان چاقی، بهویژه در مراحل میانسالی و سالمندی، برای حفظ سلامت مغز ضروری است. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان، این نتایج میتواند به عنوان راهکاری مهم برای پیشگیری از مشکلات شناختی در آینده مطرح شود.
نظر شما